Styrelsen 2023

image0+2.jpg

Janni Berndt Dahl
Ordförande

Janni har en diger meritlista som sommelier på välrenommerade restauranger, tävlande sommelier och engagerad i föreningen. Jobbar idag som chefssommelier på takrestaurangen Spesso.

Hon har sedan många år bidragit med mycket arbete och tagit stort ansvar inom styrelsen och haft en mycket betydande roll i planerandet och utförandet av SM. 

ordforande@sommelierforeningen.se

Kent Hammarsten
Vice ordförande

Som utbildad kock och konditor i grunden har Kent jobbat i branschen sedan 1996. Kent har både tävlat i matlagning och arbetat på restauranger som Gastro, Esperanto, Restaurang Jonas, Vinbaren Gondolen och Operakällaren.

2001 började livet tillsammans med vinet, sen dess lägger Kent all sin vakna tid på att studera och lära sig mer om all världens drycker. Till vardags driver han GastroVin/ Studio Nian och även nya projektet Villa Ciel i Vence, Frankrike. 

SW%2BG%25C3%25B6ran%2Bclose%2Bup.jpg

Göran Avalon Engquist
Kassör

Bosatt i Malmö och driver vinimportföretaget Wine Dog Dryckeshandel med fokus på viner och andra drycker från Spanien och Portugal. Han drev tidigare mat & vin studion ”Studio Sjövillan” i Hammarby Sjöstad i Stockholm.

Sedan 10 år tillbaka deltidsbor han med fru och hund på Mallorca och vilket också lett till specialiseringen på viner från Spanien och Portugal.

kassor@sommelierforeningen.se

IMG_2897.jpg

Ann-Charlotte Birnik
Ledamot

Har under åren jobbat inom restaurang och som sommelier på vinbar och jobbat för de flesta importörer med mässor och event.

Provningsledare för Taysta och numer Brand Manager för Moestue Grape Selections.

bild-kommer-snart.png

Marcus Maijanen
Ledamot

Info kommer inom kort.

Daniella Lundh Egenäs
Ledamot

Sommelier, utbildare och vinskribent, som även visat framfötterna i tävlingssammanhang. Bakgrund från restauranger som Frantzén och Agrikultur samt säsonger i Verbier (skidåkare i själen). Bor i Stockholm och även engagerad inom ridsporten som hoppdomare på högsta nivå.

Kurs i vinmakning på Plumpton och vinodling i ryggsäcken samt flera skördar i Swartland. Viner från Schweiz har blivit ett expertområde, precis som alkoholfria alternativ.

daniella@sommelierforeningen.se

Klara_somm_beskuren.jpg

Klara Diederichsen
Sekreterare

Jobbar med kommunikation, och driver även sommarkrogen Varvet på Högmarsö och lilla lönnkrogen Garaget i Älvsjö.

Älskar alla slags dryckesupplevelser och vill verka för en rolig och inkluderande förening. Ser vin som högkultur och går igång på historierna och personerna bakom.

Mattias+Dahl+sv.jpg

Mattias Dahl
Suppleant

Skåning bosatt i Stockholm där han arbetar som Dryckesansvarig och föreläsare på Restaurangakademien. Har varit med i styrelsen sedan 2020.

Innehavare av WSET Level 4 Diploma in Wines and Spirits och hans hjärta klappar extra hårt för Mosel Riesling och Bordeaux från vänstra stranden.

maya-samuelsson-7818.jpg

Maya Samuelsson
Suppleant

Till vardags jobbar hon som marknadsansvarig i familjens företag Vinkällan, där hon även utbildar blivande sommelierer. Sommelier i Nyhetsmorgon, TV4.

Vunnit Lily Bollinger Award och placerat sig på pallplats i Sommelier-SM tre år i rad. Coachar Swesomm (sommelierlandslaget) tillsammans med Sören Polonius.