Uppdatering från VM i Antwerpen

Fredrik Lindfors i semifinal i Sommelier-VM

Svenske mästarsommelieren Fredrik Lindfors från Grand Hotel i Stockholm har avancerat till och klarat av semifinalen i Sommelier-VM 2019.  På fredag får vi veta om han gått till final.

– Det känns bra, säger Fredrik Lindfors efter semifinalen i Antwerpen på onsdagen. Det var roligt, det var utmanande, det kändes som det var väldigt relevant. Det var inte klassiskt fyrkantigt utan kul. Sen var det svårt, absolut, men jag gillar svårt. 

Sommelier-VM startade redan på måndagen med teoretiska och praktiska prov för de 66 kandidaterna från 63 länder. På tisdagen fortsatte kvartsfinalen med ett praktiskt prov under hård tidspress: endast två minuter för att två glas vin till två gäster, inklusive några luriga fällor. 

Men Fredrik Lindfors hade lottats näst sist av de 66 kandidaterna och fick vänta närmare sex timmar (utan mobiltelefon!) innan det var dags för de två minuternas koncentrerad prestation. Tiden i green room fördrev han med vinlitteratur och senaste numret av vintidningen Noble Rot. I semifinalen under onsdagen fick han vänta lika länge timmar mellan teorin och praktiken. 

– 12 timmars väntan på två dagar, man blir världsmästare i att vänta i alla fall, haha, säger Fredrik Lindfors.

Sommelier-VM hålls bara vart tredje år och många av sommeliererna satsar stenhårt på att vinna; Kinas och Hongkongs kandidat Reeze Choi har till och med sagt upp sig från sitt sommelierjobb för att träna på heltid. 

Fredrik Lindfors är till vardags chefssommelier på Grand Hotel i Stockholm och har inte sagt upp sig inför tävlingen, men han kommer med ett annat äss i rockärmen: Sommelier Sören Polonius som för tre år sen coachade Arvid Rosengren till VM-guld och som nu drillat Lindfors i tre år.

– Många av oss avundas Fredrik som har en sån coach, det skulle varit fantastiskt med ett sånt stöd, sade en av de andra semifinalisterna under dagen.

Semifinal inleddes med ett teoretiskt prov följt av flera praktiska prov, som att identifiera tre vita viner blint på tre minuter och identifiera och kombinera tre mörka drycker med en dessert. 

De som eventuellt tycker det är svårt med blindprovningar kan trösta sig med att världens bästa provningssommelierer kunde gissa så olika som Carmenere från Chile, Syrah/Cab från Barossa, Bordeaux och Amarone på stationens första blinda röda vin. 

–  Det visar ju på att det är ett vin som inte är så extremt lätt att plocka, och det är klart att de slänger in såna viner för de vill att det ska vara svårt, det är inga uppenbara saker, säger Fredrik Lindfors som gissade på en portugisisk field blend i det röda glaset. 

I stort sett det enda som sommeliererna var helt överens om i blindprovningarna var att det var en Sauvignon Blanc i mitten av den vita flighten och att det var en belgisk mörk öl i mitten av den andra dryckesflighten. På fredag får vi veta vilka dryckerna var och det kommer kanske att tappas en del hakor. 

Den första praktiska semifinalen leddes av Andreas Larsson, Sveriges förste sommelier-världsmästare som vann titeln 2007. I det andra praktiska rummet fanns bland andra Sveriges senaste världsmästare från 2016, Arvid Rosengren, vid ett bord med sex personer som beställde två flaskor vita chardonnay som skulle serveras på fyra minuter och vara luftade. Det luriga var att den ena var varm, vilket Fredrik löste genom att servera den kalla flaskan först i karaff och lägga den andra på kylning under tiden. 

Nu får de 19 semifinalisterna vänta till fredag innan de vet vilka tre som gått till final, och får redan på vilka vinerna var i flighterna. 

 Hur känns det inför fredagen, Fredrik?

– Det känns bra, min målsättning här nere var att komma till semi. Nu har jag gjort det. Semin var rolig, svår, sen vet jag att jag möter några av de bästa i världen så frågan är om man plockat tillräckligt många poäng för att ta sig till final. Gör jag det så är det verkligen bara godis.

– Till sist, vad ska du göra nu?

– Ta en öl kanske, haha!

 Via mediapartner Krister Bengtsson, www.starwinelist.com