Om SSF

Svenska Sommelierföreningen bildades 1986 av vinintresserade servitörer. Föreningens främsta mål var då att verka för att etablera begreppet sommelier i restaurangbranschen. Genom åren har föreningen utvecklas och kommit att få ett bredare syfte. Idag vill vi såväl vara en yrkesförening för sommelierer i synnerhet  samt lyfta statusen på matsalsarbetet i restaurang i allmänhet, som att verka för att sprida dryckeskultur, framför allt i restaurangbranschen.

För att nå dessa mål ordnar vi medlemmar provningar och andra former av utbildningar med inriktning på dryckesgastronomi.  Våra provningar har väldigt skiftande teman och har egentligen bara en sak gemensam – drycken är i fokus. Det kan handla om vit bourgogne, starkvin, viner av druvsorten Syrah från hela världen eller från en specifik egendom, olika spritdrycker eller varför inte kaffe. Ibland med mat till och ibland koncentrerar vi oss bara på drycken.

Svenska Sommelierföreningen är en rikstäckande förening öppen för personer som vill arbeta för att stärka svenskt sommellerie och verka för en god dryckeskultur. Vi vänder oss i första hand till yrkesverksamma sommelierer eller personer med liknade arbete, men alla som vill stödja föreningen är välkomna att ansöka om medlemskap. Är du intresserad – kontakta oss för information om hur du kan bli medlem.

Vi har i nuläget två väl fungerande sektioner – Syd och Väst. Båda sektionerna ordnar provningar och dryckesseminarier för medlemmar lokalt, främst i Malmö respektive Göteborg. Västra sektionen har sedan 1999 också arrangerat en mycket uppskattad branschmässa – Sommelierernas Dag. Tanken är att det ska bli fler och arbete pågår för att få igång sektioner i Stockholmsområdet och Mellansverige. Vi vill även gärna ha en sektion någonstans i norra Sverige.

Vi arrangerar också studieresor, antingen i egen regi eller tillsammans med olika intressenter på marknaden. Senaste resan arrangerades av Sommelierföreningen Väst och gick till Toscana. Innan des var resmålet Portugal, denna gång stod ViniPortugal för ett intressant program och uppehälle. Föreningens medlemmar betalar normalt självkostnadspris för resorna, men subventionerade resor erbjuds också emellanåt.

Vi har även en tävlingsverksamhet med sommellerie-tävlingar på olika nivåer för medlemmar i föreningen och andra yrkesverksamma i branschen. Tävlar gör vi för att höja statusen på yrket i Sverige, för att mäta oss med sommelierer i andra länder och för att träna och hålla färdigheter och kunskaper vid liv. Föreningens medlemmar arrangerar SM i sommellerie årligen samt ställer gärna upp i andra typer av tävlingar.

Föreningen är också ett viktigt kontaktnät. Självklart här på hemmaplan i Sverige, nationellt eller mer lokalt. Förutom det är vi också medlem i Association de la Sommellerie International (ASI), den internationella sommelierföreningen. Ett utmärkt forum för att knyta kontakter i andra länder. Anslutningen till ASI innebär också att våra medlemmar har möjlighet att representera Sverige i NM, EM och VM i sommellerie.  VM 2013 gick i Tokyo och då nådde vår svenske deltagare Arvid Rosengren en mycket hedrande åttonde plats. VM 2016 arrangerades i Mendoza, Argentina. Arvid Rosengren och Robert Andersson representerade Sverige. Hur det gick? Robert kom på plats 12 i stenhård konkurrens – och Arvid vann!

Är du inte redan medlem och tror att detta kan vara något för dig?
Tveka inte – kontakta oss!