Vinnarintervju med Fredrik

För snart tre helger sedan gick Svenska Mästerskapen i Sommellerie 2017 av stapeln på Berns Salonger. Som du kanske snappat upp korades Fredrik Lindfors, till vardags Head Sommelier på Grand Hôtel till vinnare för det andra året i rad. För att ta reda på vad som rör sig innanför pannbenet på en tvåfaldig vinnare ställde vi några snabba frågor till Fredrik:

Hur upplevde du årets tävling jämfört med 2016?

Jag kände mig mer förberedd inför årets tävling då jag hade med mig rutinen från både SM samt NM förra året. Det kändes lättare att ladda mentalt nu när jag är mitt uppe i tävlandet.

Hur kan Sveriges sommelierutbildningar jobba för att förbereda studenterna för tävling?

Tävlingar är bra som motivering till att lägga mycket tid på studier och att lära sig mer. Jag hade gärna sett fler tävlingar som riktar sig till sommelierstudenter för att höja intresset. Det ska vara kul att tävla, inte tungt och ångestladdat. Det verkar som utbildningarna motiverar sina studenter till att tävla men det skulle behöva finnas fler tävlingsforum än just SM.

Hur har dina förberedelser sett ut, någon skillnad i träningsupplägg från föregående år?

Skillnaden från förra året är att jag blivit medlem i Svenska Sommelierlandslaget, Swesomm, och fått träningsmöjligheter tillsammans med Sören Polonius. Vilket har fått mig att förstå mer om hur man ska tänka och göra.

Vad ska du fokusera på närmast efter tävlingen?

Närmst ligger uttagningen för kommande EM och VM tävlingar och i höst blir det Nordiska Mästerskapen i Helsingfors.

Vad vill du säga till sommelierer som funderar på att ge sig in i tävlingssommellerie?

Ha kul! Anmäl dig till tävlingen och lägg inte för stor press på dig själv på första gången. Det är nyttigt att se upplägget, hur teoriprovet är utformat och momenten innan man verkligen kan grotta ner sig i det.

Håll utkik på hemsidan, snart publiceras intervjuer med silver- och bronspristagare.