Svensk Mästare i Sommellerie 2017 är Fredrik Lindfors!

 

Bild: Mikael Göransson

Vinnaren av svenska mästerskapen i sommellerie år 2017 är, för andra året i rad, Fredrik Lindfors! På en hedervärd andraplats finner vi Ellen Franzén och på en välförtjänt tredjeplats Tina Johansson. Ett stort och varmt grattis till våra finalister och semifinalister för ett väl utfört mästerskap som gör att vi kan vara mer än stolta över svenskt tävlingssommellerie!

Strax efter klockan två på söndagseftermiddagen, under de mäktiga ljuskronorna i Berns salonger och inför för en förväntansfull publik, annonserar konferencier Andreas Larsson de tre finalisterna. En efter en får de semifinalister som inte gått vidare kliva av scenen och ge plats för de tre finalisterna Ellen Franzén från Esperanto, Tina Johansson från Vinkällan och förra årets vinnare Fredrik Lindfors, Grand Hôtel.

Finalen består av sju moment som bland annat inkluderar servering av vin med Coravin, dekantering av Vintage Port och en detaljerad vinrekommendation till rätten Jordärtskocka, bränd grädde, ostronsås, grönpeppar och sesamfrön komponerad av Filip Fastén, Årets Kock 2014. Därutöver fick kandidaterna korrigera en vinlista innehållande bland annat sherry, Champagne och svenska viner.

De första fem momenten utför kandidaterna individuellt på scen medan de kallas in tillsammans för de två avslutande delarna av tävlingen. När de tre finalisterna sluter upp mäts deras färdigheter i att på kort tid identifiera vinpersonligheter, egendomar och regioner. En rafflande blindprovning med ja- och nej-frågor får avsluta tävlingen innan juryn gör sin avgörande överläggning.

Tävlanden har varit på plats på Berns sedan tidig morgon. Inledningsvis har de prövats i en semifinal bestående av flertalet utmaningar. Efter ett skriftligt teoriprov fick kandidaterna identifiera olika spritsorter och kombinera dessa till en cocktail. De utförde en muntlig blindprovning av vin såväl som öl, och ombads även att leverera en välkomponerad vinrekommendation till en femrättersmeny.

Under dagen har våra sponsorer bjudit på en välbesökt mässa där goda drycker och ostar avnjutits av det hundratal gäster som förgyllde tävlingsdagen. Därutöver har det arrangerats en fullsatt Master Class under ledning av Gregory Viennois och Edouard Guerin från Laroche i Chablis och Ogier i Châteauneuf-du-Pape.

Årets jury leddes av ordförande Tim Vollerslev, vice ordförande i Dansk Sommelierförening och bestod av en kompetent mix av tidigare SM-vinnare, dryckesutbildare och starka vinpersonligheter.

Elin Joachimsson 2017-04-02. 2 april 2017, Berns Salonger, Stockholm