Ellen Franzén: ”det är viktigt att avdramatisera lite”

Bild: Mikael Göransson

Sommelierföreningen bytte några ord med Ellen Franzén, silvermedaljör i SM 2017 och tillika sommelier på Esperanto i Stockholm. Läs vidare för att ta del av Ellens tävlingstips och vilka färdigheter en sommeliertävling egentligen ger.

Hur har du förberett dig för tävlingen rent praktiskt?
– Förberedelse inför tävling är en ganska lång, och ofta lite ensam process. Mycket plugg såklart, senaste tio veckorna så har jag försökt att trycka in ungefär 20 timmar i veckan vid sidan om jobbet. Inför varje tävling upplever jag dock att det känns lite lättare, även om det handlar om att hela tiden bredda sin kunskap. Inför de praktiska momenten så har jag fått en del hjälp av Sören Polonius för att sätta mallar och riktlinjer, viktigt att få hjälp att veta lite vad som är rätt och fel, och hur man kan utvecklas. Sen har jag en hel del snälla kollegor som sitter med och kollar dekanteringsövningar och liknande. Mycket praktisk träning får jag även varje dag på jobbet – dekantering, servering, diskutera mat och vin i kombination, prova vin, samt att öva på att sälja in produkter/vinflaskor.
På vilket sätt får du användning för de färdigheter och kunskaper tävlandet ger i ditt jobb?
– Som jag nämnde lite ovan så är jobbet och tävlandet hyfsat sammanflätat, även om det är två ganska skilda saker. Viss kunskap som man övar på inför tävling blir ju väldigt snävt, men mycket är sådant som underlättar jobbet. Genom kunskap av vilket klimat, druvor och stilar som produceras på specifika platser i världen så är det lättare att sätta sig in i hur en viss flaska bör smaka, även om jag inte provat exakt det vinet innan. Sedan har vi en hel del nyfikna gäster som kan ställa väldigt udda frågor och då är det alltid kul att kunna besvara dem.
Hur kan sveriges sommelierutbildningar uppmuntra och förbereda sina studenter för tävlingssommellerie?
– Tack vare att vi har några eldsjälar som brinner för det här med tävlingssommellerie så tycker jag ändå att vi har en uppgående trend för tillfället, vilket är väldigt kul. Jag tror det är viktigt att faktiskt introducera tanken om tävling på utbildningarna och försöka visa på att det inte är så farligt som många tror. Kanske bjuda in några tävlingssommelierer som kan dela med sig av sina erfarenheter, de positiva men även de gångerna som allt inte gick som man tänkt sig. Personligen så upplevde jag själv inte att det pratades så mycket om tävlingssommellerie när jag pluggade och när det pratades om det så var det mer som att det var en lite läskig grej som väldigt få gör. Tror det är viktigt att avdramatisera det lite. Jag hade aldrig börjat tävla om jag inte hade jobbat med Sören, och det hade ju varit tråkigt om man hade gått miste av alla dessa upplevelser!
Hur ser dina planer ut framöver, ställer du upp i SM nästa år tror du?
– Nu har jag lite kort semester så man får möjlighet att komma ikapp med de saker man inte hunnit med, samt umgås mycket med mina vänner. Sen kommer jag dra igång och börja läsa lite kravlöst saker som jag är extra intresserad av och tycker är roligt. Nästa tävling som jag har planerad är NM i Helsingfors i oktober, men förhoppningsvis får man möjlighet att göra några andra tävlingar under året, såsom Ruinart Challenge och Castel Cup. SM nästa år är givet!
En kommentar om tävlingsmomenten i årets tävling?
– Tycker årets tävling var kul och bra upplägg. Både i kvalet och i finalen fanns möjlighet att visa upp en bredd på sin kunskap, både servicemässigt samt teoretiskt. Även kul med lite annorlunda moment, såsom ölserveringen på kvalet, samt coravinserveringen på finalen. Jag har fått med mig mycket grejer till erfarenhetskontot!