Kandidater SM 2016

Här kan du läsa om kandidaterna som tävlar i SM i morgon.

maya

Maya Samuelsson – Vinkällan / Stockholm

Driver Vinkällan Sommelierutbildning med sin familj och skriver för tidningen Mat och Vänner.

Ni kan även se henne då och då i TV4 Nyhetsmorgon där hon rekommenderar vin.

Tidigare tävlingserfarenheter:
Två tredje platser i SM 2014 & 2015 samt vinnare av Årets Lily 2014.

Jörgen Andreasson – Taverna Brillo / Stockholmjorgen

Kommer från Kalmar i Småland. Vid sommarjobbet fick han möjligheten att servera på restaurangen då tog sommelieren honom åt sidan för att köra en snabb genom
gång av de viner vi hade tillgängliga på glas. Det var där nyfikenheten slog till på riktigt över hur vinvärlden ser ut.

Jörgen har säsongsjobbat utomlands i många år innan han kom till Stockholm och Sturehof. Han är utbildad på Restaurangakademien och gick ut som kursetta i november 2015.
Jörgen söker ständig utveckling. ”Att tävla är i mitt tycke ett ypperligt sätt att ständigt jaga mer kunskap och sporrar en att aldrig vara nöjd.”

janni

Janni Berndt – Gaston Vinbar / Stockholm

Född och uppvuxen i Norrköping, 32 år. Jobbar som Sommelier på Gaston vinbar i gamla stan.

Insåg efter 4 års lärarstuderande att det var vinet och maten som var det största intresset och la studierna på hyllan för att grotta ner sig helt i vin och service istället.

Tävlade första gången 2014 och tog sig till semifinal och sedan final i Moët & Chandon Sommelier Challenge samma år.

Ellen FranzénEllen – Esperanto / Stockholm

Ellen är 25 år, arbetar som assisterande sommelier på Esperanto.

Utbildad på Restaurangakademien 2014-15.

Tävlade i Lily Bollinger Award där hon kom 3a 2015.

fredrik

Fredrik Lindfors – Grand Hotel / Stockholm
Fredrik är 29 år, utbildad till sommelier i Grythyttan och arbetar till vardags som Chefssommelier på Grand Hotel i Stockholm.

Fredriks tidigare meriter är:
Årets Bartender 2008
1:a plats Rioja Sommelier Awards 2011
2:a plats SM i spansk vinkunskap 2012
1:a plats Moët Sommelier Challenge 2012

Emma Ziemann – Upperhouse / Göteborgemma
Emma har på sin meritlista bland annat har en kandidatexamen i restaurangmanagement via Göteborgs Universitet och sommelierutbildning genom Gustibus Wine & Spirit Academy i bagaget.

Har tidigare setts i semifinal på SM 2015 och nu senast i januari på en silverplacering i lagtävlingen SM i blindprovning.

Kommer från Kungälv på vackra västkusten och arbetar som sommelier på Upperhouse Dining i Göteborg

frida

Frida Hansson – Babette / Stockholm

Frida jobbar på Babette i Stockholm och är medlem i Svenska Sommelierlandslaget.
Fridas tidigare tävlingsmeriter är:

2012 Vann Lily Bollinger Awards
2a Moët & Chandon Sommelier Challenge
2014 Semifinalist SM
2015 2a SM 2a NM

erik

Erik Grödahl – Chocodeli / Piteå

Erik är en livsnjutare med passion för god mat och god dryck. Det viktiga för mig är hög kvalitét på råvaror och dryck samt att hitta de perfekta kombinationerna.

Vinintresset startade på allvar då han  blev medlem i Munskänkarna 2000. Erik är idag aktiv inom Munskänkarnas utbildningskommitté i Sverige samt sektionsordförande i Munskänkarnas Piteåsektion. Svensk mästare i blindprovning av viner 2014.

Caroline Fridolfssoncaroline – Pall mall 67 / London (Eng)

Möt Caroline Fridolfsson som är 27 år gammal, född och uppvuxen i Göteborg. Certifierad Sommelier med ”Court of Masters” sedan några år tillbaka.

Tidigare bott i Dubai där hon jobbade som flygvärdinna för Emirates Airlines i tre år. Lämnade Emirates och valde flytta till Chicago där jag även skiftade min karriär mot vinindustrin.

Jobbade på Michelin** restauranger i Chicago samtidigt som hon studerade. Efter helhjärtat engagemang i sommelierkarriären blev det flytt till London. Första jobbet var på 32a våningen i The Shard (Oblix).

Var en av öppnings-sommeliererna på den mest prestigefyllda medlems vin-klubben i Europa ”67 Pall Mall”. Har nu varit med 67 sedan Augusti förra året, är med ett elit-team som leds av MS Ronan Sayburn.