Fredrik Lindfors världens femte bäste sommelier


Fredrik Lindfors gick inte vidare till finalen i Sommelier-VM i Antwerpen på fredagen, men pallen var inte långt borta för svensken som hamnade på en femte plats. Vinnare blev Marc Almert från Tyskland, följt av Nina Højgaard Jensen från Danmark.

– Jag är supernöjd med det, säger Fredrik Lindfors. Semin var första målet att nå, sedan att bli topp fem, det är helt magiskt. 

Lindfors från Grand Hotel i Stockholm var en av 19 sommelierer av 66 som gick vidare till semifinal i sommelier-VM men på fredagen när de tre finalisterna utsågs var det dags för att Fredrik att lämna tävlingen. 

– Jag visste redan tidigare att det var otroligt tight i semin. Jag är jättenöjd med min insats men här är det små, små, små saker som avgör, säger Fredrik Lindfors. 

Nina Højgaard Jensen från Danmark, Marc Almert från Tyskland och den lettiske Europamästaren Raimonds Tomsons tog sig till final. Den började med största möjliga stress för Nina Jensen när hennes mikrofon började strula redan under det andra praktiska momentet: Att ge en fullständig beskrivning av ett rött vin på fyra minuter.

När hon sedan skulle servera en flaska Vega Sicilia till ett bord med sex gäster på sex minuter hade mikrofonen lagt av helt och en kvinna i konserthallens personal började gå med en mikrofon i vägen för Nina så att hon tappade glas i golvet. Andreas Larsson tog sig för pannan vid jurybordet bredvid, Arvid Rosengren vid Vega Sicilia-borde sade stopp och hela momentet fick börja om från början.

– Jag tyckte så otroligt synd om Nina, säger Fredrik Lindfors. Att hon kommer tillbaka och gör det så bra är otroligt imponerande. Annars tycker jag att det var en bra final med bra moment. Det är tydligt att det är den som är lugnast och har störst självförtroende på scenen som vinner. 

Marc Almert charmade publiken och var lugnet själv på scenen. Den enda riktiga svårigheten för honom blev det sjunde momentet: 10 blinda drycker på tre minuter där han inte hann klart. När sedan Raimonds Tomsons fick problem med nerverna och fumlade redan på första momentet var saken klar. 

Fredrik Lindfors coach Sören Polonius har tränat Marc Almert vid ett par tillfällen.

– Det var lite av en dark horse att han skulle vinna. Han hade en bra palett när jag tränade honom, han var lite långsam men lyssnade och steppade upp, säger Sören Polonius.

Semifinalens röda vin som skulle beskrivas fullständigt på fyra minuter och skickade världens bästa tävlingssommelierer på gissningsjakt över hela världen visade sig vara en cabernet franc från Ningxian i Kina – något ingen var i närheten av. (Marc Almert var till exempel säker på att det var en Bordeaux)

– Ja det var lite lurigt, haha, säger Fredrik Lindfors.

Efter en tids chillande kommer Fredrik Lindfors och Sören Polonius att sätta en plan för hur träningen ska gå till inför EM på Cypern nästa år, och nästa VM som är tre år bort. 

– Jag har ju fyra placeringar till att klättra, jag ska ta lite tid på mig och analysera det här och så ska vi se till att klättra dom, säger Fredrik Lindfors.

av Krister Bengtsson, www.starwinelist.com